top of page

NY VERDEN – FORRETNINGSMULIGHETER

Den moderne verden med ny teknologi både på komunikasjon og produksjon, har gitt oss en ny verden av muligheter. Muligheter vi har snakket lite om i Valdres.

Veien fra idé til produkt til bedrift har aldri før vært kortere. Ny teknologi er i ferd med å gjøre produktutvikling, markedsføring og produksjon billigere, raskere og mer tilgjengelig for flere. Teknologi som før var forbeholdt større bedrifter er nå tilgjengelig for amatører.

Digitale fabrikasjonsverktøy som f.eks. 3d-printere, CNC-freser og laserkuttere, gjør det enklere å skape prototyper. Samtidig blir elektronikk og digitale funksjoner en stadig viktigere del av produktutviklingen. I tillegg er det et voksende marked for rene digitale produkter, apper, spill, og nettbaserte tjenester der geografi eller transport ikke er noe tema. Dette gjør at avstanden mellom Valdres og resten av verden i mange sammenhenger har blitt uviktig.

En verden av muligheter åpner seg for alvor med folkefinansierningstjenester som Kickstarter og Indiegogo.

De finansierer småbedrifter med milliardbeløp og bringer hele verden sammen til et marked.

 

Da er det likegyldig om man bor i Valdres eller i London.

download.jpg

TRANSFORMER TABLE

Et godt eksempel på en Indiegogo-kampanje som like godt kunne vært fra Valdres. De solgte for over 9.000.000,- før kampanjen gikk ut i august 2018.
 

Se kampanjen her.
Se kampanjevideoen her.
Besøk produsentens nettside her.

GLOW-512.jpg

GLOW

En Indiegogo-kampanje med et produkt som krever kompetanse i bygging, programmering og elektronikk, og gründer-kompetanse. Hvis vi spiller kortene rett, kan det bli vanlig at slike produkter kommer fra Valdres?


Se kampanjevideoen her.
Se kampanjen her.

I Valdres har vi tradisjon for å være nevenyttige, tenke praktisk og finne løsninger. Det er et godt utgangspunkt for produktutvikling. Klarer vi så å bygge kompetanse til å ta de nye mulighetene i bruk, kan det skapes en betydelig mengde arbeidsplasser i Valdres.

VISSTE DU AT...

SELVBYGD RINGEKLOKKE

Visste du at en ung mann i Valdres har 3D-printa og bygd sin egen ringeklokke, og programmert den slik at når noen ringer på kommer det bilde av dem på TV-skjermen hans selv om han i utgangspunktet ser på noe annet?

Slike ideer, kombinert med litt gründermentalitet og folkefinnansierings-tjenester, kan plutselig skape arbeidsplasser – også i Valdres.  

Nå har ringeklokker som ligner litt kommet på markedet for salg. Så ideen er ikke unik, men å lage det selv, med sin egen vri – er litt unikt. Det er en god idé å løfte fram slik kompetansen i Valdres.  

door-512-1591066_1280.jpg

Illustrasjonsfoto

ÅPEN KILDEKODE

Visste du at veldig mye programering nå er tilgjengelig som åpen kildekode (open source), bl.a. ansiktsgjenkjenningsprogram? D.v.s. at han som lagde ringeklokka ovenfor gratis kan ta i bruk ferdige koder for ansiktsgjenkjenning. Altså kan han uten kostnad programmere den til å fortelle over høytaler hvem som er utenfor, eller til å åpne døra for bestemor og sprute vann på folk han ikke liker.

Merknad 2019-11-21 113028.png

Her er en gammel, men likevel interessant Ted-talk om Arduino og Open source.

Klikk på bildet for å gå til video.

Videoen kan stilles til å vise norsk teksting (klikk på tannhjul-ikonet).

JOBBER MED GLOBALE KUNDER MED BASE I HEDALEN

Visste du at Einar Breen bor i Hedalen og jobber i hovedsak med kunder i LA og New York? Men Moelven og Disney Skandinavia er også på kundelista hans. I skrivende stund (september 2018) er han i Marbella for å promotere et omfattende konsept for restaurant og shopping. Til shoppingdelen er det enkelt å se for seg at deler av sortimentet på fysiske produkter kan komme fra Valdres. Han har kompetanse på programmering og konseptutvikling, i tillegg til at han er en dyktig fotograf. Det er en god idé å dyrke fram slik kompetanse i Valdres.

Einar-Breen-og-fotoobjekt-900.jpg

Einar Breen og fotoobjekt.

COSPLAY, EN HURTIGVOKSENDE BRANSJE

Visste du at cosplay også er en voksende industri? Det handler om rollespill – f.eks. ei helg eller ei uke  der folk kler seg ut og spiller en rollefigur fra film-, serie- eller spillverden. Dette er en hurtigvoksende bransje med mye morsomme effekter, klær og drakter laget av mange ulike materialer. På makerspacet Bitraf er det folk som lever av å levere kostymer til bl.a. dette.

steampunk-512-2828637.jpg

Steampunk cosplay

HENTER INN MILLIONER VIA KICKSTARTER

Visste du at Elias Bakken på makerspacet Bitraf i Oslo lanserte sin første Kickstarter-kampanje i 2015? Siden har han hentet inn 1,2 millioner kroner på tre ulike kampanjer for komponenter til 3D-printing.

Bakken-Elias.jpg

Foto: Martin Gundersen(CC BY 4.0)

SPILLUTVIKLING – MILLIARDINDUSTRI

Visste du at i Norge omsetter spillindustrien for flere hunder millioner kroner, mens det tilsvarende tallet i Sverige er mange milliarder? Det trenger ikke være slik. Programering og spillutvikling trenger lite infrastruktur for å kunne lages hvor som helst. Men bra internett kan være en forutsetning.

fungi-512-3634586_1280.jpg

Illustrasjonsfoto

AMERIKANSK SUKSESS UTVIKLET PÅ FISKEVÆR

Visste du at appen Voice Dream, som «alle» blinde og svaksynte og mange dyslektikere i USA forholder seg til, ble laget på et fiskevær på Nordlandskysten? Nå bor utvikleren og hans norske kone med tilknytning til Valdres, i et villastrøk i Boston. De lever av intektene fra Voice Dream.

Rødøy2.jpg

Rødøy

bottom of page