top of page
Jokerspace_Lang_Pos_2x.png

Her kan du finne litt instruksjoner og infomasjon om bruk av maskinene i Jokerspace

Filer

Hvis du lager en fil som du vil bruke på en annen computer enn du først lagde den på kan du laste den opp på j.mp/jokerspaceSEND og hente den igjen på j.mp/jokerspaceGET.

Priser

Det er helt gratis å bruke Jokerspace. Men vi trenger at du betaler for materialene du bruker. Prisliste finner du på venstre siden av materialhylla ved laserkutteren. VIPPS nr: #659323.  (Jokerspace Ryfoss)

Laserkutting /gravering

For å styre laserkutteren bruker vi et program som heter RDWorks. Vi har samlet noen enkle instruksjoner om installasjon og bruk i en pdf: Triks i RDWorks.

Når du brenner varierer det fra materiale til materiale hvor fort du bør kjøre og hvor sterk laserstråle du bør ha. Det kan være lurt å prøve seg fram. For å skjære trenger du mye mer kraft/ sktere fart enn for å gravere. 

For å kutte gjennom kan det være fint å begynne med omtrent slike instillinger (%power/mm pr.sek). Dette skal normalt fungere greit nå plata er flat og det er 8mm mellom plata og laserhodet. Hvis plata er ujavn kan det hende du må skru ned farten. Farten er oppgitt i power%/mm pr. sek.

MDF 3mm:  100/25

HDF 3mm: 100/35

18mm furu: 100/5

9mm kryssfiner: 100/9

6mm kryssfiner: 100/25

4mm krysfiner: 100/55

2mm flyfiner: 70/40

1,5mm flyfiner: 40/40

3D-printing

De fleste på Jokerspace bruker Tinkercad eller Fusion 360 til å lage modeller. Tinkercad er gratis og Fusion 360 er gratis til personlig (ikke kommersielt) bruk.

Her har vi laget ei egen side full av tips og triks for Tinkercad

I denne videoen fra Skaperkraft Valdres lærer du å bruke Tinkercad til å lage en nøkkelring.

3D-printere

Vi har 4 forskjellige 3D-printere til filament på rull og en resinprinter. 

Om filament

Alle filamentprinterne bruker 1,75mm filament. For det meste har vi PLA og PETG som plastkvalitet. Finner du noe annet, er det en del av et spesialprosjekt og du bør spørre noen som er mye på Jokerspace om det er greit å bruke det.

Temperaturer:

  • PLA: 210/60

  • PETG: 235/85 (Ikke bruk dette på magnetplate på Ender 3 Pro)

 

Creality Ender 3 Pro 

NB: PETG må ikke brukes med magnetis byggeplate. Den bil ødelagt av varmen.

Dette er enkel gode printere, men de må settes opp riktig og kalibrering av byggeplata skjer manuelt. Hvis man skifter fra den sorte magnetiske byggeplata til glassplate må man kalibrere. Hvordan man gjør det finner du i denne videoen (det videoen definerer som grovinnstilling pleier være godt nok) Når du skrur rattene med sola hves plata.

Prusa MK3S+

Dette er den mest stabile printeren vi har med filament. Her beveger extruderen seg alltid parallelt med byggeplata. Det eneste som trenger å justeres er tykkelsen på plata. Man må aldri printe uten en grønn plate som er festet med magnet til det sorte underlaget. Det er en ruglete og en glatt plate. Den ruglete kan man bare bruke med PETG. De to platene er forhåndsdefinert på printeren og hentes fram når man bytter. De hetter "glatt" og "rugle". Hvis det trengs justering finnen "Calibration" i meneyen og velger "First Layer Calibration". Når den er i gang får man annledning til å justere Z-aksen. den skal normalt være et sted mellom -1.050 og -0.800. (Tallet viser hvor høyt ekstruderen beveger seg i forhold til et høyere 0-punkt. D.v.s. at avstanden til byggeplata øker når man stiller fra -0.900 til -0.870.)

Flashforge Creator Pro 2

Denne kan printe med to forskjellige filament samtidig. I skrivende stund (30.11.2022) er den nettopp kommet inn døra, og vi må vente litt før vi har noe å meddele. Den var også noe skadet og må kanskje byttes med en ny.

bottom of page