
Skaperkraft Valdres startet sitt oppstartprosjekt (2020-2023) i januar 2020. Tankesettet bak hadde vært kjent en god stund og ble mottatt med stor entusiasme. Derfor var det en del ting som sprengte seg på før vi egentlig kom i gang med selve satsingen. Nedenfor er de viktigste tingene som har skjedd så langt.
-
Vi har fått Sparebank 1 Hallingdal og Valdres som en betydelig støttespiller – fordi de tror Skaperkraft Valdres kan spille en viktig rolle for framtidas Valdres.
-
Vi har etablert kontakt med flere fagmiljø på NTNU Gjøvik. De sier at "NTNU i Tronheim er grisegode på samarbeid med store konsern, men vi skal bli grisegode på samarbeid med småbedrifter". Det kan gi mange muligheter for Valdres.
-
Vi har startet et samarbeid med VRINN som jobber med VR, AR og XR i hele norden men har Innlandet som sin hjemmebane. Med det ønsker vi å hjelpe fram en et miljø for produksjon av VR-innhold og å holde Valdres fremoverlent for å ta i bruk mulighetene som ligger i disse teknologiene.
-
Vi har startet dialog med lokale entusiaster om å etablere makerspace på Bruflat og kodeklubb i Steinsetbygda.
-
Tilbud om gratis lokale i tilknytning til Jokerbutikken i Ryfoss til makerspace og kodeklubb. En gave med en prislapp på flere hundre tusen kroner. Jokerspace ble innredet etter våre ønsker og behov. Blant annet med 35m2 hems til «sosial sone».
-
Jokerspace ble offisielt åpnet med ca. 250 besøkende 26. oktober 2019. Fra oppstarten og fram til koronaen stengte «alt» hadde vi åpent to kvelder i uka for kodeklubb og makerspace. Vi starter opp noe aktivitet fra september 2020, da også med hyppige helgearrangement.
-
Vi har fått 250.000,- fra Sparebankstiftelsen DNB til innkjøp av utstyr til Jokerspace. Etter grundige undersøkelser har vi så gjort innkjøpene og Jokerspace er nå allsidig utstyrt for arbeid med 3D-printer, laserkutter/-graveringsmaskin, vinylkutter og stoffpresse, og en relativt stor CNC-fres, samt noe utstyr for arbeid med elektronikk, tre og metall.
-
Vi har ansatt Beatricé Biueville for å jobbe med aktiviteter i makerspace, med kodeklubber og med koding i skolene (i de kommunene som satset i budsjettbehandlingen for 2020). Hun begynte 17. august 2020.
-
Vi har ansatt Halldor Kvale-Skatteboe for å jobbe med næringsrettet virksomhet. Han har så vidt startet, men tre apper for kommersielle tjenestetilbydere, som ellers ville blitt laget utenfor Valdres, blir nå utviklet med tilknytning til Valdres på grunn av han.
-
Vi har startet en prosess for å søke støtte til forprosjekt for en teknologi-hub i Valdres. Tanken er å etablere teknologimiljø med tilgang på mentorer i toppklasse. Dette skal ikke bli en variasjon av noe som finnes i Oslo – bare med fjell i kulissene – men noe annet og bedre enn det som finnes i Oslo. Vi vet ikke om vi lykkes – men tenk om det går(!) Vi har så godt nettverk med på dette at vi har trua på at det kan gå. Vi kaller prosjektet Silikon Valdres.
-
På grunn av Skaperkraft Valdres jobber en IT-bedrift i Oslo (Inligo AS) konkret med mål om å etablere hovedkontor i Valdres for sin satsing på VR, AR og XR (VR + drakt og ev. hansker som påvirker hele korppen med varme, kulde, trykk, og muskelkontraksjoner).
-
Vi har satt i gang en idégruppe med Visit Valdres, databyrået Inligo, Valdres Foto, Sparebank 1, kundesenteret Kulant, turappen Outtt, Innovangsjon og Skaperkraft Valdres. Gruppen er nå delt i to grupper som jobber videre med hvert sitt tema: 1) Hytte – teknologibasserte produkter og tjenester som kan gjøre det enda mer fristende å dra på hytta, eller å leie den ut, eller handle enda mer lokalt når du først er i Valdres. 2) VR, AR og opplevelser som er stas uansett vær.
-
Vi har avtalt teknologikvelder på Jokerspace som klassetreff med barn og foreldre for alle 4.-klasser i de tre kommunene rundt Jokerspace. Utgikk våren 2020 p.g.a. Covid-19. Men responsen var god og vi prøver igjen.
-
Vi har gjort avtale med Exero (Ingeniørfirma i Oslo) om at vi tar ansvar for produksjon av en kjelke for skipigging som de har utviklet i samarbeid med Beitostølen Helsesportsenter. Kjelleken vil bli markert best i verden i sitt segment og forventes og selge relativt godt, men markedet for skipiggekjelker er jo begrenset. Det er uansett interessant at dette er første fysiske produkt der produksjonen flyttes til Valdres (fra Kina) på grunn av Skaperkraft Valdres, og det gir oss litt inntekter.
-
Over 100 påmeldte på Teknologidagen 2019. Teknologidagen 2020 - med aktivitet på to scener - var så godt som ferdig planlagt da koronaen slo inn.
-
I etterkant av Teknologidagen 2019 ble «skaperkraft» involvert i opprettelse av makerspace på Nord-Aurdal ungdomsskole (NAUS). Og har samarbeidet med dem om innkjøp og opplæring.
-
Teknologidagen gav viktige innputt til mange som tenker rundt samfunnsutvikling i Valdres. En av foredragsholderene var fra Rogne, men bor på Gjøvik. Han sa før han dro: «Dette har vært en svært interessant dag. Ikke bare fordi jeg fikk vise fram mine greier. Men fordi det var så mange andre interessante ting. Nå har jo vi valgt å bo utenfor Valdres, men det er jo ikke nødvendigvis for alltid. Og skulle dere få til det som har vært snakket om her i dag, så er det mye mer aktuelt å flytte hjem.»
-
Vitensenteret Innlandet hadde kodeopplegg for 5.-klassingene på Fagernes under Teknologidagen 2019. På grunn av at de opplevde at regionen var på hugget ble Valdres en av de aller første regionene i Innlandet som fikk opplæring og utstyr når Den Teknologiske Skolesekken skulle rulles ut over en 2 års periode fra høsten 2019 (av Vitensenteret).
-
Siden det i april 2020 ikke var mulig å gjennomføre Teknologidagen har vi etablert live-streamen «Skaperkraft Lunsjprat» (som fra høsten 2020 blir Skaperkraft Kveldsprat). Fem ganger fra 24 april til 11. juni. De 4 siste var lunsjpraten et besøk hos aktuelle bedrifter.
-
Vestre Slidre hadde fått avslag hos Sparebankstiftelsen DNB på søknad om støtte til kodeklubb i 2017. I 2018 ble det levert en nesten likelydende søknad, men med henvisning prosjektet for regional teknologisk satsing. Denne gangen fikk kommunen hele det omsøkte beløpet på kr.162.240,-. Skaperkraft Valdres har vært kraftig involvert i oppstart av kodeklubben.
-
Vi har fått til en avtale med IKT-Valdres om at alle kodeklubber kan låne kommunale PC-er før de kastes. Dette er i det vesentlige godt nok i massevis for bruk i kodeklubbsammenheng.